Sushi en Sashimi maken

Sushi maken
Recept Afdrukken
Sushi kan je met vele verschillende ingrediënten maken. De basis is steeds Sushirijst en dan groenten en vis of garnalen of enkel groenten. extra smaakmakers zijn : wasabi, wakamé (Japans zeewier, zoet/zuur), sesamzaadjes. Ook omelet wordt vaak gebruikt. Nouri (zeewier) wordt gebruikt om de sushi te omwikkelen. Ook omgekeerde sushi's bestaan, een sushi-rol waarbij het zeewier vanbinnen zit en de rijst aan de buitenkant. Sashimi is rauwe vis. De vis wordt in heel fijne reepjes gesneden en meteen geserveerd. Voor zowel Sushi als Sashimi is het belangrijk om te werken met kraakverse producten. Bij de sushi gebruikt men als smaakmaker wasabi en sojasaus. Opgelegde gember gebruikt men tussen twee Sushi's door om de smaak in de mond opnieuw te neutraliseren.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Sushi maken
Recept Afdrukken
Sushi kan je met vele verschillende ingrediënten maken. De basis is steeds Sushirijst en dan groenten en vis of garnalen of enkel groenten. extra smaakmakers zijn : wasabi, wakamé (Japans zeewier, zoet/zuur), sesamzaadjes. Ook omelet wordt vaak gebruikt. Nouri (zeewier) wordt gebruikt om de sushi te omwikkelen. Ook omgekeerde sushi's bestaan, een sushi-rol waarbij het zeewier vanbinnen zit en de rijst aan de buitenkant. Sashimi is rauwe vis. De vis wordt in heel fijne reepjes gesneden en meteen geserveerd. Voor zowel Sushi als Sashimi is het belangrijk om te werken met kraakverse producten. Bij de sushi gebruikt men als smaakmaker wasabi en sojasaus. Opgelegde gember gebruikt men tussen twee Sushi's door om de smaak in de mond opnieuw te neutraliseren.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Instructies
  1. Klassieke sushi : Neem een sushimatje en leg er een norivel (doffe kant naar boven) Schep rijst op het norivel en duw voorzichtig plat met natte vingers. Blijf op 2 cm van de boven- en de onderrand. smeer wat wasabi op de rijst. Leg in de breedte reepjes groenten of vis in het midden van de rijst. Rol het norivel met vulling op met behulp van het sushimatje. Snijd de buitenste randen weg en snijd de rol in repen van 2 cm.
  2. Omgekeerde sushi : Knip een norivel doormidden en leg een 1/2 vel op het matje. Verdeel er een laagje rijst over. Bestrooi met sesamzaad en keer om zodat de nori boven ligt. Leg er een reep komkommer op en reepje tonijn naast. Rol op met het matje. Snijd de rol in 6 stukken
  3. Handige tip: Steeds handen nat maken als je rijst gebruikt, dan plakt deze niet aan je handen.
  4. Nori omeletrolletjes : In een kom 4 eieren met 2 eetlepels water en een snufje zout en peper loskloppen. In koekenpan 1 eetlepel olie/boter verhitten. Helft van eimengsel erin schenken en 1el sesamzaad (geroosterd) erover strooien. Ei in ca. 3 minuten laten stollen. Omelet uit pan op bord laten glijden. Op dezelfde manier tweede omelet bakken. Noriblaadjes op omeletten leggen. Omelet met nori oprollen. Omeletten met scherp mes in plakken van ca. 5 cm breed
  5. Temaki sushi (Hoorntje) Nori-vellen uitspreiden en diagonaal 'reepje' rijst erover verdelen, randen vrijhouden. Randen bestrijken met wasabipasta. Op 5 nori-vellen elk 3 cocktailgarnalen (telkens 1 garnaal met staartje naar boven) en reepjes bleekselderij leggen. Norivellen tot hoorntjes oprollen, vulling mag er aan één kant wat uitsteken.
  6. Komkommersushi met zalmvulling : gerookte zalm, norivel, 1 el opgelegde gember, 100 g hüttenkäse, 1 tl wasabipasta, 2 komkommers, 50 ml sojasaus Snijd de zalm zeer fijn. Scheur het norivel in kleine stukken. Snijd de opgelegde gember fijn. Meng de hüttenkäse met de wasabipasta, opgelegde gember. Schep de zalm en nori door het hüttenkäsemengsel. Snijd de komkommer in plakken van 2 cm. Verwijder met een vork de zaadlijsten uit elke plak, maar zorg dat de komkommerrand intact blijft. (steek de vork in de zaadlijsten en draai rond) Vul de komkommers met het zalm-hüttenkäsemengsel.
  7. Sashimi : fijngesneden rauwe vis
  8. Dipsauzen : Soja -gembersaus : 5 cm gember, 4 el sojasaus Gember schillen en raspen. Sojasaus met 4 eetlepels water verdunnen. Gember erdoor roeren, op smaak brengen met peper, in schaaltjes schenken. Aziatische komkommerdressing : Meng hiervoor 150 g zaadlijsten met 1 el sesamolie, 1 el vissaus en 1 el limoensap in een hoge beker en pureer. Meng er 1 in ringetjes gesneden rode peper door. Wasabi Sojasaus
  9. Fruit sushi : 250 gr. sushirijst., 1 limoen, 50 gr basterdsuiker, 4 el gembersiroop, 125 gr slagroom Boen de limoen schoon en rasp de groene schil, pers de vrucht uit en meng het rasp en sap. Roer hierdoor de suiker tot het is opgelost. Meng met de 2 el gembersiroop en roer door de rijst. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Leg een sushivel op het sushimatje en bedek het gelijkmatig met rijst. Laat 2 cm aan de bovenste rand vrij. Leg in het midden van de rijst een aantal repen fruit naar keuze of bessen in en een aaneengesloten rijtje. Rol de sushi strak op met behulp van een sushimatje. Snijd de zijkanten bij om een strakke rol te maken en snijd elke rol in 6 gelijke stukken. Meng de slagroom met de rest van de gembersiroop en serveer bij de sushi als dip.
Deel dit Recept
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *