Mattentaart

Heerlijke Mattentaart, een typisch Vlaams streekproduct uit Geraardsbergen
Mattentaart
Recept Afdrukken
Mattentaart, afkomstig uit Geraardsbergen. Gemaakt van wrongel (gestremde karnemelk) Heerlijk , makkelijk om te maken, typisch Vlaams streekproduct.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Mattentaart
Recept Afdrukken
Mattentaart, afkomstig uit Geraardsbergen. Gemaakt van wrongel (gestremde karnemelk) Heerlijk , makkelijk om te maken, typisch Vlaams streekproduct.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
matten (vulling)
  1. Breng de melk aan de kook in een kookpot.
  2. Als de melk kookt zet je het vuur laag en voeg je de karnemelk toe. Roer de karnemelk goed om en laat het geheel verder pruttelen op een zacht vuurtje gedurende een 10 tal minuten (stremmen)
  3. Neem een vergiet en leg hier een neteldoek in. Giet het mengel door de neteldoek. Je zal merken dat het stremsel (wrongel) achterblijft. Plooi het neteldoek dicht en probeer zoveel mogelijk vocht uit de wrongel te persen. Laat verder uitlekken in het vergiet gedurende een nacht. Zet het vergiet wel in een pot zodat het vocht wordt opgevangen !!!
  4. Doe de wrongel in een pot en maak deze los met je vingers of met een spatel. Het vocht (wei) mag je weggieten.
  5. Splits 4 eieren en doe de eigelen bij de wrongel, samen met de suiker, het amandelpoeder en het amandelextract. Meng alles goed met met een spatel , of gebruik een keukenmachine om te mengen.
  6. Klop de eiwitten tot sneeuw
  7. Neem de vanillestok en snij deze doormidden in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg ook het opgeklopt eiwit toe en meng alles voorzichtig om met een spatel.
taart (afwerking)
  1. Verwarm de oven voor op 220°c.
  2. Neem de bakvorm en boter deze in, bestuif met bloem.
  3. Neem het bladerdeeg, rol dit uit en verdeel over de bakvorm. Druk het overtollige deeg tegen de randen van de bakvorm.
  4. Voeg het mengsel (matten) toe. Duw het deeg van de rand voorzichtig tegen de vulling.
  5. Neem nog een stuk bladerdeeg en rol dit uit in een cirkel. Leg dit in het midden van de taart op de vulling.
  6. Neem een eigeel en smeer met een borsteltje hiermee de randen van de taart --en de bladerdeegcirkel in. (Bij het bakken krijgt de taart hierdoor een mooie goud-gele kleur)
  7. Zet de taart in de oven en laat gedurende een 20 tal minuten bakken in een oven van 200°c
  8. Smakelijk !!!
Deel dit Recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *