Kerststol

Kookplezier.be Logo groot
Kerststol
Recept Afdrukken
Een zelfgebakken kerststol : een heerlijk brood boordevol vulling (noten, rozijnen, amandelspijs ). Een lekkernij die niet mag ontbreken tijdens de kerstperiode. Met dit recept kan je twee kerstollen maken.
Kookplezier.be Logo groot
Kerststol
Recept Afdrukken
Een zelfgebakken kerststol : een heerlijk brood boordevol vulling (noten, rozijnen, amandelspijs ). Een lekkernij die niet mag ontbreken tijdens de kerstperiode. Met dit recept kan je twee kerstollen maken.
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Amandelspijs
Afwerking
Porties:
Instructies
Amandelspijs
  1. Doe de amandelen, de suiker en de citroenzeste in de keukenmachine met hakmessen. Hak de alles fijn.
  2. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.
  3. Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk - één nacht tot een aantal dagen- rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.
  4. Doe het amandelspijs samen met het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak van de spijs twee rollen van ongeveer 30 centimeter lang.
Kerststol
  1. Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen in een kom, zet ze onder water en laat dit een kwartier staan. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht.
  2. Doe voor het deeg de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten.
  3. Kneed aan het eind de boter en speculaaskruiden door het deeg. Meng vervolgens de rozijnen, hazelnootstukjes door het deeg.
  4. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie of een keukenhanddoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.
  5. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder deel een bol en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat.
  6. Leg beide stollen op een (aparte) met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met een keukenhanddoek en laat de broden nog 1 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.
  8. Bak de stollen in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van de kerststol te bruin te worden tijden het bakken, verlaag dan de oventemperatuur naar 160 °C en/of dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.
Afwerking
  1. Bestrijk de stollen direct uit de oven royaal met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif de kerststollen voor het serveren rijkelijk met bloemsuiker.
Deel dit Recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *